Кирил (Константин, наречен Философ 827-869, в Рим) и Методий (Михаил;

...
 
 
 
Кирил (Константин, наречен Философ 827-869, в Рим) и Методий (Михаил;
Коментари Харесай

24 МАЙ – Ден на просветата и писмеността

 

 

 

Кирил (Константин, наименуван Философ 827-869, в Рим) и Методий (Михаил; 815-885, в Велеград, Моравия), наречени още Солунските братя, тъй като са от гр. Солун, днешна Гърция.

Двамата основават славянската писменост, наречена Глаголица, основатели на църковнославянски език и проповядващи християнската вяра.

Кратка история за 24 май – Денят на българската просветата, писмеността и културата.

Кирил и Методий произлизат от византийския град Солун. Баща им, на име Лъв, заемал висока военна служба при шефа на града. В фамилията били общо седем сина, като Михаил (Методий) бил най—големият, а Константин (Кирил) — най-младият.

Благодарение на тези две персони учебните институции били основани в манастирите, с цел да учат децата на просветеност – четмо и писмо. По-специално по този начин се е провеждало образованието на хората. Така били основани доста разнообразни трудове.

Преди да стане духовник, Методий имал отлична военно-административна кариера, бил главнокомандващ на армията на Славиния, византийска провинция, ситуирана на територията на географска област Македония.

Константин бил високо просветен човек за времето си. Още преди да тръгне за Моравия, той сформира славянската писменост и стартира да превежда Евангелието на славянски.

Св. Кирил и Методий със своята проповед в на територията на нашата страна съдействали доста за одобряване на християнството. Така се популяризирало и в Сърбия.

Монашество.

Константин е обучаван от най-хубавите учители в Константинопол, сегашен Истанбул, по философия, диалектика, геометрия, аритметика, изразителност, астрономия, както и доста езици. Константин приел званието йерей и постъпва на работа, безусловно „ страж на библиотеката “, при катедралата „ Св. София “ в полиса.

Около 850 година император Михаил III и патриарх Фотий изпращат Константин в нашите земи, като покръства доста наши сънародници в християнство.

Българската им задача.

Около 860 година Теодора (сестра на Борис) се завърнала в България и почнала да убеждава брат си да одобри християнството. Борис е покръстен, приемайки името Михаил, в чест на сина на византийската императрица Теодора — император Михаил III, по време на ръководството на който българите са приели християнството.

През 863 година благодарение на брат си Методий и на учениците Горазд, Климент, Сава, Наум и Ангеларий, Константин превел от гръцки на славянски език: Евангелието и Псалми. Някои хроникьори оповестяват, че първите думи, написани на славянски език, са тези на деятел евангелист Йоан: „ първоначално бе (беше) Словото, и Словото бе към Бога, и Бог бе Словото “.

Последните години от животът на Светите братя.

Докато бил в Рим, Константин се разболял тежко. Това се случило при започване на февруари 869 година 50 дни откакто приел новото монашество, едвам на 42-годишна възраст, той напуснал земният живот. Тленните му остатъци са заровени в Рим, в църквата „ Свети Климент “.

Преди гибелта си той оставил завет на брат си: „ Ние с теб сме като два вола; от тежко задължение единият падна, другият би трябвало да продължи пътя си. “

Методий, който получил духовнически ранг се завърнал в Панония, а по-късно в Моравия.По това време обстановката в Моравия се е трансформирала фрапантно. Дейностите на Методий и неговите възпитаници се провеждали в доста сложни условия.

Свети Методий умрял на 6 Април 885 година и бил заровен във Велеград, а съгласно житието му, е положен във Великоморавската черква, зад олтара на света Богородица.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР